Fotbaliștii care au obținut cele mai multe Baloane de Aur. Cine se află în top după Lionel Messi și Cristiano Ronaldo

de: Iulian Ioncea
28 10. 2024

Balonul de Aur este considerat cea mai prestigioasă distincție individuală în fotbalul mondial, ajungând anual la cel mai bun jucător din lume.

Această distincție, oferită de revista France Football, a fost dominată în ultimele două decenii de doi jucători emblematici, Lionel Messi și Cristiano Ronaldo, însă în istoria sa există mai multe nume care au reușit să strângă trofee multiple.

După Messi și Ronaldo, alte legende ale fotbalului au lăsat o amprentă puternică în istoria Balonului de Aur și au ridicat această cupă prestigioasă în repetate rânduri.

Vini Jr nu obține Balonul de Aur?

În acest an, marele favorit să obțină Balonul de Aur era Vinicius Junior, însă celebrul jurnalist sportiv Fabrizio Romano, care anunță cele mai tari transferuri din fotbal înainte ca acestea să fie parafate 100%, afirmă că trofeul va ajunge la Rodri, jucătorul lui Machester City!

Astfel, delegația lui Real Madrid va boicota evenimentul care are loc la Paris, în Franța.

„Vinicius nu o să călătorească la Paris, deoarece nu va câștiga Balonul de Aur! Nimeni de la Real Madrid nu va participa la ceremonie. Nici Florentino Perez, nici Vini Jr, nici Carlo Ancelotti, nici Jude Bellingham astăzi la Paris, așa cum a decis clubul”, a scris Fabrizio Romano pe Facebook.

În trecut, Lionel Messi și Cristiano Ronaldo au reușit să transforme competiția pentru Balonul de Aur într-o rivalitate sportivă istorică. Argentinianul a câștigat de șapte ori această distincție, iar portughezul a obținut-o de cinci ori, stabilind amândoi recorduri greu de atins pentru generațiile viitoare.

Platini, Cruyff și van Basten: câștigători de trei ori

După Messi și Ronaldo, doar trei jucători au reușit să obțină de trei ori Balonul de Aur: Michel Platini, Johan Cruyff și Marco van Basten. Aceste legende ale fotbalului au lăsat o moștenire impresionantă și continuă să fie exemple de excelență în sportul rege.

Michel Platini, legendarul mijlocaș francez, a câștigat Balonul de Aur de trei ori consecutiv între 1983 și 1985, o realizare unică în istoria premiului. Platini a fost cunoscut pentru viziunea sa asupra jocului și pentru precizia loviturilor libere, fiind un jucător complet și foarte influent pentru echipa națională a Franței.

Olandezul Johan Cruyff, un pionier al stilului „fotbalului total”, a câștigat Balonul de Aur în 1971, 1973 și 1974. Cruyff a avut un impact major asupra filozofiei de joc, iar abordarea sa inovativă a influențat multe generații de antrenori și jucători, printre care și faimosul model de joc de la FC Barcelona.

Pe de altă parte, Marco van Basten, faimosul atacant olandez, a primit Balonul de Aur în 1988, 1989 și 1992. Cariera sa a fost marcată de accidentări, dar în perioadele în care a fost activ, van Basten a demonstrat o tehnică remarcabilă și un simț al golului deosebit, cucerind publicul și critica deopotrivă.

Două trofee: Beckenbauer, Ronaldo, Di Stefano, Keegan și Rummenigge

Alți jucători care au strâns mai multe trofee Balonul de Aur, chiar dacă nu la fel de multe ca Messi, Ronaldo sau tripli câștigători, sunt Ronaldo Nazario, Alfredo Di Stefano și Kevin Keegan, fiecare având câte două astfel de trofee.

Ronaldo Nazario, cunoscut și ca „Fenomenul”, a câștigat Balonul de Aur în 1997 și 2002, impresionând lumea fotbalului cu viteza, tehnica și capacitatea sa de a marca goluri spectaculoase. Brazilianul, pe care multă lume l-a denumit și „Adevăratul Ronaldo”, a fost unul dintre cei mai influenți atacanți ai generației sale și a rămas un model pentru tinerii fotbaliști.

Alfredo Di Stefano, un simbol al echipei Real Madrid, a câștigat Balonul de Aur în 1957 și 1959, fiind un pionier al fotbalului modern. Di Stefano este considerat unul dintre cei mai compleți jucători din istorie, contribuind atât în atac, cât și în apărare și inspirând echipele de-a lungul decadelor.

Kevin Keegan, atacantul englez, a câștigat trofeul în 1978 și 1979, având un rol semnificativ în performanțele echipei Liverpool și influențând viitoarele generații de jucători din Marea Britanie și Europa. Talentul său combinat cu o etică de muncă puternică l-au transformat într-un exemplu de perseverență și dedicare.

Pele și Maradona nu au niciun Balon de Aur

Tot de două ori au câștigat Balonul de Aur și Franz Beckenbauer și Karl-Heinz Rummenigge, în timp ce jucători cu câte un trofeu sunt: Karim Benzema, Luka Modric, Kaka, Fabio Cannavaro, Ronaldinho, Andriy Shevchenko, Pavel Nedved, Michael Owen, Luis Figo, Rivaldo, Zinedine Zidane, Matthias Sammer, George Weah, Hristo Stoichkov, Roberto Baggio, Jean-Pierre Papin, Lothar Matthaus, Ruud Gullit, Igor Belanov, Paolo Rossi, Allan Simonsen, Oleg Blokhin, Gerd Muller, Gianni Rivera, George Best, Florian Albert, Bobby Charlton, Eusebio, Denis Law, Lev Yashin, Josef Masopust, Omar Sivori, Luis Suarez (un spaniol, în anul 1960), Raymond Kopa și Stanley Matthews.

Staturi mondiale de renume precum Pele și Diego Armando Maradona, doi dintre cei mai mari fotbaliști pe care i-a avut vreodată planeta, nu au reușit să obțină niciun Balon de Aur.